ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙ.ΖΩ.

Το ΠΑΙ.ΖΩ. είναι ένα πρόγραμμα θεραπείας με τη βοήθεια ζώων το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και υλοποιείται εθελοντικά από τον μη κερδοσκοπικό κυναθλητικό όμιλο White Ghosts Dog Sports Club και τα μέλη του, την ψυχολόγο Ειρήνη Κρυσταλλίδου και τον εκπαιδευτή σκύλων Γιώργο Σέγκα. Στο πρόγραμμα συνδράμουν, επίσης εθελοντικά, μέλη του Ομίλου διαφόρων ειδικοτήτων (πληροφορικός, νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθοί εκπαιδευτή σκύλων, βοηθοί ψυχολόγου, φωτογράφος, κ.α.) .

01

Η ΑΑΤ στηρίζεται στο δεσμό μεταξύ ανθρώπου και ζώων και στα οφέλη που αυτός προσφέρει.

Η θεραπεία με την βοήθεια ζώων (Animal Assisted Therapy-ΑΑΤ) ορίζεται ως “στόχοκατευθυνόμενη παρέμβαση στην οποία ένα ζώο πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, ως αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας”. Στην ΑΑΤ, ο ρόλος του ζώου είναι αναπόσπαστος για την παροχή βοήθειας κι έχει ως στόχο την αύξηση της γνωστικής, σωματικής, κοινωνικής και συναισθηματικής ευεξίας των ανθρώπων που συμμετέχουν στη θεραπεία.

02

Εφαρμόζεται με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων ζώων, από επαγγελματίες με εξειδίκευση.

Για την εφαρμογή της AAT, το ζώο πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία ταιριάζουν με τους θεραπευτικούς στόχους, ενώ όλη η διαδικασία κατευθύνεται από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που παρέχει υπηρεσίες είτε σε ανθρώπους είτε στον τομέα υγείας με εξειδίκευση, και μέσα στο φάσμα του επαγγέλματός του. Η AAT περιλαμβάνει παιδαγωγικές, ψυχολογικές και κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο τη διαχείριση προβλημάτων, όπως και προληπτικές παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας.

03

Εφαρμόζεται σε διάφορους πληθυσμούς με σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Τα προγράμματα αυτά μπορούν να απευθύνονται σε παιδιά, νέους, ενήλικες και ηλικιωμένους με γνωστικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και κινητικές αναπηρίες αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς. Ευρεία εφαρμογή τυγχάνουν στο πεδίο της Εκπαίδευσης και ειδικότερα στο πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής. Έρευνες σε παιδιά με αυτισμό, σύνδρομο Down και κινητικές αναπηρίες έδειξαν Α) βελτίωση στον έλεγχο και στην ρύθμιση της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων τους, Β) αύξηση του κινήτρου μάθησης, Γ) ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΙ.ΖΩ.

Το ΠΑΙ.ΖΩ. ξεκίνησε την εφαρμογή του στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνης, όπου εφαρμόστηκε για 3 μήνες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και τις καλύτερες κριτικές. Ενδιάμεσα, ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον Ειδικών Δομών από ολόκληρη την Ελλάδα, όπου και δέχτηκε εκπαιδευτικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του μη κερδοσκοπικού κυναθλητικού ομίλου, στον οποίο φιλοξενούνται οι μικροί τετράποδοι συνθεραπευτές μας! Ταυτόχρονα, συνεργάστηκε με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Κοζάνης και προχώρησε σε ενημερωτικές ενέργειες, όπως ήταν η διοργάνωση ημερίδας που είχε σημαντική απήχηση και καλύφθηκε από τα τοπικά μέσα.

Το σχολικό έτος 2017-2018 εφαρμόστηκε για 5 μήνες στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Κοζάνης, με την ονομασία "Εκπαιδευτές Ζωής". Στόχος του προγράμματος ήταν να εκπαιδευτούν οι μαθητές ως... εκπαιδευτές των μικρών τετράποδων συνθεραπευτών μας, κάτι που ξεπέρασε κάθε προσδοκία στους στόχους που τέθηκαν και αποδείχθηκε περίτρανα στην επίδειξη που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Το ΠΑΙ.ΖΩ. συνεχίζει τις δράσεις του και από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα φιλοξενείται μόνιμα στο ΚΔΑΠ-μεΑ Πρότυπο στην Κοζάνη, όπου θα παρέχει τις υπηρεσίες του!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Γνωρίζετε ότι η χρήση της θεραπείας με τη βοήθεια ζώων στους ηλικιωμένους και τους ψυχιατρικά ασθενείς, έχει επεκταθεί τόσο σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας όσο και στις ιδιωτικές κατοικίες τους;

Κορυφή