Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Της Ειρηνης Κρυσταλλιδου / Δημοσιευθηκε στα Αρθρα
blog08

Η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων εφαρμόζεται σε διάφορους πληθυσμούς με σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, προγράμματα ΑΑΤ έχουν εφαρμοστεί σε παιδιά, νέους, ενήλικες και ηλικιωμένους με γνωστικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και κινητικές αναπηρίες, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς.

Νοσοκομεία και οίκοι ευγηρίας

Η θεραπεία με τη βοήθεια κατοικίδιων χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Η χρήση της ΑΑΤ στους ηλικιωμένους και τους ψυχιατρικά ασθενείς έχει επεκταθεί τόσο σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας όσο και στις ιδιωτικές κατοικίες τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους, η ΑΑΤ προσφέρει ενίσχυση της κοινωνικής, ψυχολογικής και σωματικής ευεξίας όπως και καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων που συχνά συνοδεύουν την αλλαγή κατοικίας και μάλιστα όταν η νέα κατοικία αποτελεί εγκατάσταση ιδρυματικής μορφής.

Σωφρονιστικά ιδρύματα

Πρόσφατα και οι φυλακές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα ζώα συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο. Οι κρατούμενοι στις φυλακές μπορεί να υποφέρουν από μοναξιά και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έτσι, έχουν εισαχθεί σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ψυχολογική ευημερία και η αποκατάσταση των προηγούμενων παραβατών, σκυλιά. Οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να φροντίζουν τα ζώα και σε πολλές περιπτώσεις να τα εκπαιδεύουν για ένα συγκεκριμένο σκοπό, π.χ. ως σκύλο αρωγής για τους ηλικιωμένους ή άτομα με σωματική αναπηρία. Οι έρευνες για τη χρησιμότητα των σκύλων σε αυτό το είδος πλαισίου είναι σχετικά περιορισμένες, ωστόσο αυτές που έγιναν κατέδειξαν τα θετικά αποτελέσματα της ύπαρξης των σκύλων.

Σχολικό πλαίσιο

Τα ζώα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για τη ζωή, το θάνατο, την αναπαραγωγή και άλλες βιολογικές διεργασίες με μία πρώτη παρατήρηση των ζώων. Το ζώο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διδάξει τη φυσιολογία και την ανατομία. Υπάρχουν πολλές ακαδημαϊκές δεξιότητες που μπορούν να διδαχθούν χρησιμοποιώντας το ενδιαφέρον ενός παιδιού για ένα κατοικίδιο ζώο: το παιδί μπορεί να διαβάσει μια ιστορία για το κατοικίδιο ζώο, να διαβάσετε βιβλία σχετικά με το κατοικίδιο ζώο ή να γράψει μια επιστολή προς αυτό. Η ΑΑΤ επιτρέπει επίσης στα παιδιά να αποκτήσουν έλεγχο και ικανότητα ρύθμισης της συμπεριφοράς τους παράλληλα με την ανάπτυξη ενσυναίσθησης απέναντι στα άλλα πλάσματα που ζουν γύρω τους.

Η σημαντικότερη όμως συνεισφορά του ζώου σε εκπαιδευτικό πλαίσιο είναι ότι πολλές φορές λειτουργεί ως κίνητρο για μάθηση. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την διδασκαλία των παιδιών με συναισθηματικές διαταραχές είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για το θέμα και η δυσκολία τους να βρουν κίνητρο ώστε να εμπλακούν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζώα εντός του σχολικού πλαισίου μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο και να συμβάλλουν στην αύξηση της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος των μαθητών για εμπλοκή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος των ζώων στη διδασκαλία και στη διευκόλυνση ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ειδικούς πληθυσμούς. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα προγράμματα για την εξάσκηση της ανάγνωσης που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες χώρες. Σ’ αυτά τα προγράμματα η παρουσία του ζώου και ιδιαίτερα του σκύλου έχει ερευνηθεί και σχετίζεται με την ενίσχυση και βελτίωση της αναγνωστικής ευχέρειας των μαθητών.

Εν τέλει, το στοιχείο που κάνει τα παραπάνω προγράμματα αποτελεσματικά είναι η ανεπιφύλακτη αποδοχή των σκύλων θεραπείας και το γεγονός ότι επιτρέπουν στους μαθητές να κάνουν λάθη χωρίς την απειλή να τιμωρηθούν ή να γελοιοποιηθούν. Γίνονται έτσι με ένα μοναδικό τρόπο οι εκπαιδευτικοί σε πλάσματα που δεν μπορούν να διαβάσουν καθόλου και μέσα από αυτή τη διαδικασία οι ίδιοι διδάσκουν τους εαυτούς τους.

Ετικέτες:
Κορυφή